Cserediák fogadás

A YFU CSEREDIÁKJAI

a világ minden részéről érkeznek évről évre. Kiutazásuk előtt egy kiválasztási folyamatban vesznek részt, amely során alkalmasságukat, nyitottságukat, motivációjukat vizsgálják. Évente 10-15 külföldi diák érkezik Magyarországra. A cserediákok a fogadócsaládokon keresztül ismerhetik meg a magyar életet, szokásokat és kultúrát. A családok nyújtják a legnagyobb segítséget a beilleszkedésben, ismerkedésben, és természetesen a nyelvtanulásban is. Az együtt eltöltött csereév egy életre szóló kapcsolatot jelent mind a családnak, mind a cserediáknak.

FOGADÓCSALÁD

lehet, bármely család, ha

  • érdeklődik a tinédzserek iránt, és reális elképzelésekkel rendelkezik róluk,
  • tagjai nyitottak az új tapasztalatokra, egy másik országból érkező diákra,
  • képes szeretni és támogatni egy fiatalt, aki a felnőtté válás küszöbén áll,
  • stabil családi hátteret tud jelenteni a diák számára, és segíti őt az év során,
  • szállást és étkezést tud biztosítani a diák számára.

A fogadás önkéntes alapon működik, a család számára anyagi ellenszolgáltatással nem jár. A cserediák fogadás nem jelenti automatikusan azt, hogy a család gyermeke is kiutazik egy évre a cserediákhoz, ahogy a magyar kiutazóknak sem kötelező külföldi diákot fogadniuk. Ugyanakkor a kiutazó programból kedvezményt biztosítunk abban az esetben, ha valaki fogadótestvére volt korábban egy teljes tanévre érkező külföldi cserediáknak!

ISKOLA

A cserediákok magyar középiskolába járnak. Az iskolát a szervezet és a család közösen választja ki, amely lehet azonos azzal, ahová a fogadócsalád gyermeke jár. Általában nem javasoljuk, hogy a „testvérek” egy osztályba kerüljenek. Amennyiben a külföldi diák speciális programon vesz részt (pl. zenei vagy kéttannyelvű program), egy megadott iskolába fog járni, így az intézményhez igazodva keresünk neki fogadócsaládot.

IDŐTARTAM

Az éves programra a fiatalok minden év augusztusának közepén érkeznek hazánkba, s következő év júniusának végéig tart a programévük. Keresztéves programunk januártól novemberig tart. A szemeszter program keretében fél éves fogadásra is van lehetőség augusztustól januárig, az éves programhoz hasonló feltételekkel.

CSEREDIÁK VÁLASZTÁS

A család választja ki, kit szeretne otthonába fogadni, kiből válhatna új családtag. A legközelebbi tanévre érkező diákok rövid bemutatkozása ezen az oldalon érhető el. Amennyiben egy diák felkelti a család érdeklődését, részletesebb fényképes bemutatkozó anyagot tudunk küldeni róla. Fontos, hogy a jelentkezéseket érkezési sorrendben tudjuk fogadni, így érdemes több diákot is választani első körben a bemutatkozó anyagok alapján.

JELENTKEZÉS MÓDJA

Jelentkezni a fogadócsalád jelentkezési lap beküldésével lehet. Kérjük a jelentkezési lapot számítógépen kitölteni (PDF-olvasó programmal űrlapként kitölthető), majd egy családi fényképpel együtt kérjük elküldeni a yfu@yfu.hu címre. Kérjük, csatoljanak egy családi fényképet is a jelentkezéshez! A jelentkezési lap beérkezését követően családlátogatást szervezünk.

CSALÁDLÁTOGATÁS

A cserediák fogadáshoz vezető út második lépése egy személyes találkozó, a családlátogatás. Ez előzetes egyeztetés alapján, a családnak megfelelő időpontban történik. A családot egy tapasztalt önkéntes látogatja meg, akinek feltehetik kérdéseiket a fogadással kapcsolatban. Amennyiben indokolt, a családlátogatás online kerül megszervezésre.

További részletes információkért olvassák el Beutazó tájékoztatónkat, vagy vegyék fel velünk a kapcsolatot!