Önkéntesség

A YFU sikeres működésének kulcsa az aktív, lelkes önkéntes közösség. Odaadásukat és kitartásukat igyekszünk többféle módon is meghálálni. Az Év Önkéntese díjat minden év decemberében osztjuk ki, elismerve ezzel az adott évben kiemelkedő munkát végző önkénteseinket. Egyszerre vagyunk büszkék és hálásak!

2022
ASZTALOS NOÉMI ♦ NÉRÁTH ÁGNES

Noémi 2019/20-ban volt cserediák Japánban. Hazatérése óta folyamatosan részt vesz a japán-specifikus feladatokban. Nyelvtudása és a magyar-japán kulturális különbségekről való mély ismeretei rengeteg segítséget jelentek nemcsak a japán cserediákok támogatásában, de a kiutazó diákok interjúztatásában és felkészítésében is. Többszörös angyalka, akire minden évben számíthatunk. Idén új szerepekben is bizonyított, hiszen részt vett az érkezés utáni beutazó táborban, számos YFU-s programon és a Coloured Glasses Go Online nemzetközi tréningen is.

Ági az elsők között, 1993/94-ben volt cserediák Belgiumban. 2020 őszén vette fel velünk a kapcsolatot, és azóta aktív önkéntesünk. Minden évben angyalkája a beutazó diákoknak, rendszerint több cserediákot is támogat. Idén az egyik német cserediákunk fogadóanyukája, de ideiglenes családként is többször segített már. Információs estek és kiválasztások állandó szereplője, családjában pedig idén kiutazó diák is van (Luca Japánban). Tavaly részt vett a nemzetközi YFU 70. évfordulójának szervezésében, valamint a magyar YFU Felügyelőbizottságának is tagja. Ági a kiutazó és beutazó programunk támogatásában is nélkülözhetetlen szerepet tölt be, online és személyesen is számíthatunk lelkesedésére, inspirálódhatunk megindító történeteiből.

2021
Végh Benjámin ♦ Knuth Petra

Benji 2018/2019-ben volt cserediák Észtországban, filmes programon. Önkéntesként egyre aktívabbá vált az évek alatt, programjainkon pedig nemcsak fotósként számíthatunk rá. Idén segített a kiutazók táborában, ő az Angyalkája két beutazó diáknak, főszervezője volt az októberi kincskeresésnek és társszervezője a novemberi klubszobának.

Petra 2019/2020-ban Finnországban töltötte a csereévét, ami a Covid miatt sajnos idő előtt véget ért. Ez azonban nem vett el Petra kedvét, nagy lelkesedéssel vágott bele az önkénteskedésbe. Iskolai előadásokat tart, rendszeresen segít információs esteken és kiválasztásokon, és még a kiutazó szülők felkészítésén is részt vett.

 

2020
AZ ÉV DIGITÁLIS ÖNKÉNTESE: Dunne Zora

A Covid miatt sok YFU-s esemény elmaradt és az Év Önkéntese díjat sem tudtuk kiosztani 2020-ban. Több programunk a virtuális térbe költözött, ezeket továbbra is önkénteseink segítségével tudtuk megvalósítani. Így született meg az ötlet, hogy az elmúlt időszakban mutatott kiemelkedő online tevékenységet rendhagyó módon, az Év Digitális Önkéntese díjjal ismerjük el.

Zora 2019-ben töltött egy szemesztert Németországban, majd önkénteskedni kezdett. A Covid-időszakban óriási aktivitást mutatott Zoom-on, rendszeresen segédkezett online kiválasztásokon és családlátogatásokon. Ezen kívül csatlakozott a YFU 70. évfordulójához köthető nemzetközi szervezőcsapathoz is, így részt vett több globálisan megvalósuló online tevékenységben. Persze a „való világban” is aktív, Angyalkaként és kiválasztásokon is.

2019
Kovács Fanni Sára ♦ Tóth Lili ♦ Tábori Iván

Fanni 2016/17-ben vett részt a YFU diákcsere programban, egy évet töltött a Felkelő Nap országában, Japánban. Hazaérkezése óta aktívan részt vállal a programjaink segítésében, önkénteskedett a beutazó táborunkban, oszlopos tagja a japán iskolalátogatásainknak és angyalkaként is helyt állt és támogatta a beutazó diákjainkat.

 

Lili 2017/18-ban vette nyakába a nagyvilágot és egészen Dél-Amerikáig meg sem állt. A bátorsága tiszteletre méltó, hogy egy ilyen messzi és sokak számára veszélyes országban, Ecuadorban helyt állt. A YFU önkéntes csapatának meghatározó tagja, közösségi ember, segítőkész. Részt vett a kiutazó táborban, workshopokat tartott és a külföldi partnereinkkel való kapcsolattartásban és csapatépítésben is meghatározó szerepe van.

 

Iván 2017/18-ban utazott el Svédországba, hogy megismerkedjen az ottani kultúrával. A szerény fiúnak megismert Iván hazaérkezése után önbizalommal telve és bátran vállalt el önkéntes feladatokat a YFU-nál. A 2019. évi beutazó programok mindegyikén részt vett, táborokat vezetett, kirándulásokon, mint csoportvezető tevékenykedett.

 

 

2018
Boda Mária ♦ csikós réka ♦ Tápay Bálint

Boda Mária a Váci Madách Imre Gimnázium magyar nyelv és irodalom tanára. Szeretnénk neki megköszönni odaadását és beutazó diákjaink folyamatos segítését. Neki hála, diákjaink mélyebben megismerkedhettek az országgal, a magyar nyelvvel és a kultúrával.

 

Réka 2015/16-ban vette nyakába a nagyvilágot és fedezte fel a messzi Chilét! Hazaérkezése óta egyik legaktívabb vidéki önkéntesünk, bármikor szóltunk neki, hogy jöjjön kiválasztásra, információs napra, felkészítőre vagy táborba, Réka mindig ott volt és kész volt segíteni. Most pedig, hogy egyetemre Budapesten jár, reméljük, még többet fogjuk látni az irodában és programokon. Köszönjük Réka a folyamatos segítséged és odaadásod!

 

Bálint 2016/17-ben volt Németországban cserediák, de már kiutazása előtt a táborban is fontos tanácsokkal látta el az iroda dolgozóit , mikor meglátta, hogy rosszul tartják a kezükben a kamerát. Hazaérkezése óta pedig folyamatosan számíthattunk a segítségére: többek közt neki köszönhetjük a remek képeket, amik a karácsonyi ünnepségünkön, bécsi kirándulásokon, a beutazó és kiutazó táborban készültek. Szeretnénk megköszönni Bálintnak a remek munkáját!

2017

ERDŐS ÁDÁM ♦ KOÓ LUCA ♦ KŐVÁGÓ-LASKA BOTOND

Ádám  2014/15-ben Mexikót hódította meg. Hazaérkezése óta szerves része az önkéntes bázisnak, mindig ott van és segít, amikor szükség van rá, idén pedig angyalkaként támogatja az egyik beutazónkat. Az önkéntes Council logisztikai részéért felelős. Ádámra az elmúlt évek alatt mindig lehetett számítani. Kemény munkádat szeretnénk megköszönni, és reméljük, hogy ez a továbbiakban is így marad!

 

Luca 2014/15-ben volt Németországban cserediák, majd hazaérkezése után önkéntesként állt be sorainkba. Az elmúlt évben pedig az egyik legaktívabb önkéntesünkké lett, a Council tagjaként az Angyalkaprogram egyik koordinátora, ahol rengeteg időt és energiát fordít, hogy beutazó diákjainkkal minden rendben legyen. Ezen felül az elmúlt években Luca több táborban és eseményen is részt vett. Köszönünk mindent!

 
 

Botond 2015/16-ban hódította meg Finnországot, ahol iskolabusszal szelte át a befagyott tavakat. Bátorsága és YFU iránti lelkesedése azóta sem lankadt, nem véletlenül választották meg a Council YFU Spirit felelősének! Minden parti és esemény fáradhatatlan motorja, többek közt részt vett a Budapest túrán, kiválasztásokon és idén ő is az angyalkák táborát erősíti.

 

2016

CSÉPÁNYI ANNA ♦ HegEdüs Kitti 

Anna 2014/2015-ben hódította meg Hollandiát, majd hazatérve a magyar YFU-t is. Hazaérkezése után kevesebb, mint 2 hónappal már táboroztatta a beutazó diákokat, illetve a diákokat támogat „angyalkák” koordinálásában is nagy részt vállalt, mint koordinátor helyettes. Ezek mellett ő maga is támogatott egy beutazó diákot, mint angyalka, valamint képviselt minket egy nemzetközi tréningen Törökországban, illetve segített minket a kiválasztások alkalmával is. Reméljük, hogy ez még sokáig így marad. Köszönjük Anna!

 

Kitti 2012/2013-ban volt Németországban cserediák, majd hazaérkezése után szinte azonnal aktív önkéntesünké vált. Ez azóta sem változott, sőt, mióta felköltözött Budapestre talán hatványozódott is. Az évek alatt Kitti segített nekünk táboroztatásokban, kiválasztásban, adminisztrációban, részt vett az iskolai előadói túráinkon és támogatta a beutazó diákjainkat is. Köszönünk mindent!

 

2015

Marosán Ádám ♦ Szilágyi Róbert

Ádám, miután 2013-ban hazaérkezett Chilében töltött csereévéről, rögtön elkezdett önkénteskedni a YFU-nál. Különösen a magyar cserediákok felkészítésében, az iskolalátogatások szervezésében és lebonyolításában vállalt felelősségteljes szerepet. Az idei Cooltúrán (iskolalátogatási körút) a kelet-magyarországi csoport vezetőjeként jeleskedett. A rengeteg munka és segítség egyenes úton röpíti idén Ádámot az Év Önkéntesei közé! Köszönjük!


Robi 2013/2014-ben töltött egy tanévet az Egyesült Államokban. Rengeteget segít az irodai adminisztrációs munkákban, táboroztatott már beutazó és kiutazó diákokat egyaránt, a z iskolalátogatási körutaknak rendszeres résztvevője, és Angyalkaként is folyamatosan segíti a beutazó diákok csereévét. Nem volt kérdéses, hogy idén ő is az Év Önkéntese Díjban részesül. Gratulálunk!

 

2014

Albert Zalán ♦ Szilágyi Márk ♦ Torma Elina

Zalán 2012/2013-ban töltött egy tanévet Dániában. Azóta táboroztatott beutazó diákokat, kiválasztáson vett részt, valamint szülői értekezleten és információs napon, iskolákban tartott prezentációkat, és tolerancia workshop-ot. Cooltúrán is részt vett több ízben, idén mint csoportvezető. Számos prezentációt és workshop-ot tartott a többi önkéntessel együtt, és saját iskolájában egyedül is. Angyalkaként is segíti a beutazó diákok életét.

 

Márk Kínában töltötte csereévét a 2012/2013-as tanévben, azóta aktív önkéntes. Nincs olyan dolog, amit meg nem csinálna, vagy el ne végezne. Bármikor-bármiben lehet rá számítani. Táboroztat, kiválasztáson vesz részt, reptéren segít, részt vesz YFU-s rendezvényeken, programokon, iskolai előadásokat tart, fénymásol, borítékol…és még sorolhatnám. Idén részt vett a YES táborban is, mint önkéntes, ’Freestyler’-ként segítette a szervezők munkáját.

 

Elina 2008/2009-ben volt cserediák Japánban, mióta hazajött folyamatosan végez önkéntes munkát a YFU-nál. Részt vett kiutazó diákok kiválasztásában, segített a reptéren az indulásoknál, közreműködött szülői felkészítéseken, információs napon. Angyalkaként folyamatosan segíti a beutazó cserediákok életét. Volt beutazó év-végi és felkészítő táborban, mint táborvezető, és az idén a három napos Cooltúrán (iskolalátogatási körút) is részt vett, mint csoportvezető.

 

 

2013

Keszthelyi Zsófia ♦ Nagy Zsuzsanna ♦ Násztor Péter

Zsófi 2011/2012-ben volt cserediák az USA-ban, mióta hazajött folyamatosan végez önkéntes munkát a YFU-nál. Nehéz olyan feladatot mondani, amit az elmúlt 1,5 évben ne végzett volna. Részt vett kiutazó diákok kiválasztásában, segített a reptéren az indulásoknál, közreműködött szülői felkészítéseken, információs napon. Volt kiutazó felkészítő táborban, mint táborvezető, idén részt vett a három napos Cooltúrán (iskolalátogatási körút). Angyalkaként is segíti a YFU munkáját ebben az évben is. Önszorgalomból külön segédanyagot gyártott az USA-ba utazó diákjainknak, és amikor csak teheti, eljön az Önkéntes Klubszoba találkozókra is.
 

Zsuzsi Németországban töltötte csereévét 2010/2011-es tanévben, azóta aktív önkéntes. Többszörös fogadótestvér és angyalka. Amikor teheti, jön – megy – szervez. Beutazókat táboroztat, kiválasztáson vesz részt, reptéren segít, részt vesz YFU-s rendezvényeken, programokon, valamint egyik fő szervezője volt a „Colored Glasses” tréningnek. Ezenkívül részt vett a 2013-as YES táborban, mint önkéntes.Peti 2010-ben töltött egy tanévet Argentínában. Peti a YFU „hivatalos” táncosa és buszsofőre. :) Több YFU-s rendezvényen mutatta már meg tánctudását, volt fogadótestvér és angyalka, táboroztatott kiutazó diákokat, kiválasztáson vett részt, iskolákban tartott prezentációkat. Elvitte kirándulni a külföldi YFU-sokat, és ő fuvarozta a 2013-as YES csapatát is. Jövőre az argentin YFU munkáját fogja segíteni egy évig, nekünk pedig biztosan hiányozni fog. Sok sikert és élményt kívánunk, várunk vissza!

 

2012

Bálint Kata ♦ Horváth Kata ♦ Kurta Zsolt

Kata 2008/2009-ben volt cserediák Hollandiában, mióta hazajött végez önkéntes munkát a YFU-nál. Nehéz olyan feladatot mondani, amit az elmúlt években ne végzett volna. Részt vett kiutazó diákok kiválasztásában, segített a reptéren az indulásoknál, közreműködött szülői felkészítéseken. Az elmúlt 3 év során volt beutazó táborban, kiutazó felkészítő táborban és hazaérkezés utáni táborban is, mit táborvezető. Több alkalommal vett részt három napos és egy napos Cooltúrán (iskolalátogatási körút), és látott el csoportvezetői feladatot. Angyalkaként is segíti a YFU munkáját ebben az évben is. És amikor csak teheti, eljön az Önkéntes Klubszoba találkozókra.  Eddigi munkádért és ez évi teljesítményedért szeretnénk köszönetet mondani!

Kata az USA-ban töltötte csereévét, hazajövetele után közvetlenül nem kezdett el önkénteskedni, és saját bevallása szerint, amikor már ideje/kedve lett volna rá, úgy gondolta, már késő csatlakozni. De ahogy mondani szokás, nincsenek véletlenek, mert 2011 kora tavaszán egyik nap mi kerestük meg egy feladattal, amire lelkesen igent mondott, és azóta ki sem lehet robbantani. Jön – megy – szervez - pörög. Kiutazókat-beutazókat táboroztat, kiválasztáson vesz részt, Cooltúrázni jár és csoportot vezet, valamint egyik fő szervezője volt az „Én a tréner” tréningnek valamint az Önkéntes tábornak. Köszönjük Kata!

Zsolti 2009/2010-es tanévet töltötte Németországba. Zsolti a YFU ’hivatalos’ fotósa és mókamestere. Amióta hazajött nem tudunk olyan programot szervezni, amin ne venne részt legyen szó beutazásról vagy kiutazásról. Kiválaszt, iskolákat látogat, reptéri indulásra megy, információs napon, szülői értekezleteken segít, volt angyalka, teadélutánra jön (még akkor is, amikor nem volt külön feladata), és ő a fiatal önkéntesek egyik főőrsvezetője. Köszönjük Neked is, és maradj mindig ilyen! Továbbá szeretnénk köszönetet mondani azoknak, akik a korábbi években elnyerték a címet, és akik ugyan olyan szorgalommal, energiával tettek szervezetünkért, mint a többi év önkéntesei! Ezúton is köszönjük Nektek!

2011

Farkas Enikő ♦ Farkas Nóra


2010

Csató Valéria ♦ Szabó Hanna ♦ Lajtos Gabriella


2009

Veégh Máté ♦ Vámos Amanda


2008

Hamecz Julianna ♦ Hiripi Gábor


2007

Csikósné Sipeki Irén ♦ Dobó Márta Zsófia


2006

Békés Péter ♦ Somogyi Ágnes


2005

Szommer Gabriella ♦ Vida Zsuzsanna


2004

Hiripi András ♦ Kolláth Veronika ♦ Weigl Márta