Gyakran ismételt kérdések

 • Miért érdemes cserediákot fogadni?
  A fogadás ideje alatt fantasztikus és különleges élményekkel gazdagodhat az egész család. Megismerhetnek egy másik kultúrát, egész életen át tartó kapcsolat alakulhat ki fogadócsalád és cserediák között, igazi családtaggá válhat a diák. Olyan tapasztalatokat jelent a fogadás, amelyek segítenek a kulturális különbségek elfogadásában és más emberek megértésében. A fogadótestvérek is rengeteget tanulhatnak egy külföldi cserediák jelenlétéből. A diák érkezésekor nem tud magyarul, így az első időkben van lehetőség idegen nyelvet is gyakorolni vele.
  A YFU nemcsak a cserediákokat, de a fogadócsaládokat is támogatja a program teljes ideje alatt. Többek között felkészítést tartunk a fogadószülőknek, vannak eseményeink az egész család számára és a fogadótestvérek is részt vehetnek több programunkon. Az esetleges bizonytalanságokkal, kérdésekkel egész évben fordulhatnak hozzánk és a diákokat támogató angyalkákhoz a családtagok.
  A diákfogadás akár az iskolai közösségi szolgálat részeként is elszámolható.
 • Mennyi időre lehet diákot fogadni?
  Az éves programra a fiatalok minden év augusztusának közepén érkeznek hazánkba, s következő év júniusának végéig tart a programévük, vagy január közepén érkeznek és november közepéig tart a programévük.
 • Honnan érkeznek a cserediákok?
  A magyar YFU-nak 30 partnerszervezete van világszerte, így ennyi különböző helyről érkezhetnek a diákok. A legtöbb diák Németországból, Japánból, Thaiföldről és Mexikóból érkezik hazánkba, emellett jönnek diákok Észtországból, Finnországból, vagy akár Dél-Afrikából és Lettországból.
 • Hogyan dől el melyik diákot fogadhatjuk?
  A diákot a család választja ki magának, szimpátia és hasonló érdeklődési kör alapján. Fontos tudni, hogy a diákokért érkezési sorrendben lehet „bejelentkezni”, ezért érdemes több diákot is választani első körben a fényképes bemutatkozó anyagból.
 • Kiből válhat fogadócsalád?
  Lehet, bármely család, ha

  • tagjai nyitottak az új tapasztalatokra, egy másik országból érkező diákra,
  • képes szeretni és támogatni egy fiatalt, aki a felnőtté válás küszöbén áll,
  • stabil családi hátteret biztosít a diák számára, és segíti őt az év során,
  • érdeklődik a tinédzserek iránt, és reális elképzelésekkel rendelkezik róluk,
  • szállást és étkezést tud biztosítani a diák számára.
 • Mit vállal a család a fogadással?
  Vállalja, hogy önkéntes alapon, anyagi ellenszolgáltatás nélkül fogadja a cserediákot, akinek biztosítja szállását és étkezését. Emellett családi hátteret biztosít a diák számára, akit támogat és segít a közösen eltöltött idő során.
 • A fogadás milyen költségekkel jár a fogadócsaládnak?
  A fogadócsalád kiadásai közé a diák étkeztetése és a szállásbiztosítás tartozik. A diákok otthonról zsebpénzt kapnak, amelyből fedezik a kiadásaikat, pl. bérlet, személyes tisztálkodó szerek, mozizás a barátokkal és teljes körű egészségügyi biztosítással rendelkeznek.
 • Mi fogadócsaláddá válás folyamata?
  Az első lépés a jelentkezési lap kitöltése, amelyet e-mailben tudnak eljuttatni az az Egyesület irodájának. A fogadáshoz vezető út második lépése egy személyes találkozó, a családlátogatás. Ez a családnak megfelelő időpontban történik egy tapasztalt önkéntessel, akinek feltehetik kérdéseiket a fogadással kapcsolatban. Amennyiben jól sikerül a családlátogatás, lehet véglegesíteni a fogadást és a diákválasztást. Ezután már akár a csereév megkezdése előtt fel tudják venni a kapcsolatot a leendő fogadott diákjukkal.
 • Kötelező a diáknak külön szobát biztosítani?
  Nem szükséges külön szobát biztosítani, a diákok lakhatnak egynemű testvérrel közös szobában.
 • Mi történik, ha probléma merül fel a fogadócsalád és a diák között?
  A YFU szervezete folyamatos támogatást biztosít a családoknak és a diákoknak. Bármilyen probléma esetén az elsődleges az egyenes és őszinte kommunikáció, hiszen a kulturális különbségek miatt alakulhatnak ki félreértések. Amennyiben őszinteséggel, nyitottsággal és egyesületünk segítségével sem sikerül a problémát megoldani, van lehetőség családcserére, amely során egy új fogadócsaládot keresünk a diák számára.
 • Kell-e mindenképpen diákot fogadni? Ingyen lehet-e kiutazni, ha fogadunk is?
  A diákfogadás nem követelménye a kiutazásnak, a két dolog független egymástól. Ugyanakkor sok küldő családunk fogadócsalád is egyben, hiszen a diákfogadás is egy óriási élmény. Támogatjuk, hogy fogadjanak is diákot a küldő családok, hiszen így a család több tagja is részesévé válhat a csereprogramnak, illetve a fogadótestvér maga is volt/lesz cserediák, ami ad egy közös kiindulópontot. A kettő azonban nem függ össze anyagilag, a diákfogadás nem jelent kedvezményt a kiutazás összegéből.
 • Lehet-e egy családhoz kerülni a barátnőmmel vagy lehet-e ismerős magyar családhoz kerülni?
  Nem és nem. Két magyar diák nem kerül egy családhoz, de még egy városba sem. Előfordul, hogy két cserediák kerül egy családhoz, de mindig más nemzetiségűek.
 • Van lehetőség ismerős családhoz kerülni?
  Jelezni kell jelentkezéskor, de semmiképpen sem magyar nyelvű családhoz, hiszen akkor a program lényege veszik el.
 • Zsebpénzt az ottani családodtól is kapsz?
  Nem. A fogadócsaládod szállást, étkezést és egy biztos segítséget nyújt. Zsebpénzt az itthoni családod küldhet bankszámlán keresztül. Ettől függetlenül teljesen változó, hogy melyik fogadócsalád milyen egyéb dolgokat fedez.
 • Hogyan valósul meg az iskolai elhelyezés?
  Az iskolát a szervezet és a család közösen választja ki, amely lehet azonos azzal, ahová a fogadócsalád gyermeke jár, sokan praktikussági okokból ezt részesítik előnyben. A hivatalos beíratást a YFU végzi, az iskola megkeresésében szoktuk kérni a fogadócsaládok támogatását. A diák megérkezése utáni személyes beiratkozásra a fogadócsalád kíséri el a diákot, hogy megismerkedjenek az új osztályfőnökkel.
 • Miért ilyen drága a program, ha non-profit a szervezet és mindenki önkéntes?
  A programdíj fedezi az alábbi költségeket
  • szervezés költségeit (mely fedezi a fogadócsalád és iskolakeresést, a nemzetközi adminisztráció költségeit);
  • utazási költséget (oda-vissza Budapesttől a fogadócsaládig);
  • a teljes körű betegség-, baleset-, és felelősség-biztosítást;
  • kiutazás előtti felkészítő tábor és szülői értekezletek költségét, a fogadó ország által biztosított YFU-s táborok költségeit, az európai országokba utazóknak az év végi nemzetközi tábor program- és útiköltségét;
  • segítségnyújtást a vízumügyintézésben;
  • kapcsolattartást, támogatást, szükség esetén segítségnyújtást a YFU részéről a jelentkezés pillanatától a csereév befejezéséig.

  Továbbá, a befolyó többletet minden évben ösztöndíj formájában kiosztjuk a szociálisan rászoruló diákok között.
 • Kell-e évet halasztani?
  Ez tőled és az iskoládtól függ. Általában egyes tárgyakat beszámítanak és akkor csak a magyar vonatkozású tárgyakból kell különbözeti vizsgát tenni. Azonban nem veszteség az sem, ha évet kell halasztani: inkább nyersz, mint veszítesz egy évet!
 • Haza lehet-e jönni Karácsonyra?
  Az egyik legnagyobb élmény együtt tölteni a fogadócsaládoddal a Karácsonyt vagy bármelyik helyi ünnepet, megismerve a helyi szokásokat, még ha furcsák is és mások is, mint amit megszokott. Ezért nem támogatjuk a hazajövetelt.
 • Haza lehet-e jönni, ha rosszul érzem magam?
  A csereév alatt találkozol majd kihívásokkal, és előfordulhat, hogy segítséget kell kérj. Ha bármilyen problémád adódik, elsőként az angyalkáddal tudod megosztani azt, és ő fog segíteni neked a megoldás megtalálásában. A helyi YFU partnerszervezet is támogatást nyújt, ha szükséges. Amennyiben indokolt, családot vagy iskolát is lehet cserélni, a hazajövetel pedig csak a legvégső megoldás.