Külföldi tanulás

Miért érdemes YFU-s cserediáknak lenni?

Mert diákjaink:

  • részesei lehetnek egy külföldi család, közösség és iskola életének,
  • barátokat szerezhetnek a világ minden tájáról,
  • felsőfokon megtanulhatnak egy nyelvet,
  • olyan élményeket és tapasztalatokat szerezhetnek, amelyek egész életükben végigkísérik és segítik őket,
  • részt vehetnek a YFU felkészítési programjában, mely segítséget ad a beilleszkedés és alkalmazkodás nehézségeinek leküzdéséhez,
  • önállóbbá, nyitottabbá, toleránsabbá válhatnak más kultúrákkal szemben,
  • mert a YFU-s program nem fejeződik be a csereév végeztével, a diákok részesei lehetnek a YFU közösségének, mely számos további lehetőséggel és előnnyel jár a továbbtanulást, karriert illetően.

A YFU PROGRAMJAi

Középiskolai éves program

Az éves programon a diákok fogadócsaládnál laknak és helyi középiskolába járnak korosztályuknak megfelelően. A családi és iskolai életbe való beilleszkedés folyamatában az adott nyelv nagyon gyorsan elsajátítható vagy tökéletesíthető, és a helyi kultúrát, szokásokat is testközelből tudod megismerni és megérteni. A YFU figyelemmel kíséri a teljes csereévet, támogatást nyújt a kihívások idején és programokat is szervez, amelyek segítségével még közelebb kerülhetsz a fogadóország felfedezéséhez. Éves programjaink általában augusztustól januárig, keresztéves programjaink januártól novemberig tartanak.

Középiskolai szemeszter program

A féléves program ugyanolyan keretek között zajlik, mint az éves program. Augusztustól januárig vagy januártól júniusig tart.

Nyári program

A nyári program jó lehetőséget nyújt ahhoz, hogy a fogadócsaládon, valamint a YFU által szervezett kirándulásokon, szemináriumokon keresztül mélyebb ismeretekre tegyél szert az országról. Megismerkedhetsz a választott ország természeti és kulturális értékeivel, a fogadócsalád szokásaival, életével. Mindemellett természetesen tökéletesítheted nyelvtudásod, vagy belekezdhetsz egy új idegen nyelv tanulásába is. Bizonyos országokban a nyári program idején is tart az iskolai tanév, így ezekben az esetekben az iskolába járás is része a programnak.

A fogadócsalád

Külföldi tartózkodásod ideje alatt egy önkéntes fogadócsaládnál helyezünk el. A családok maguk választják ki azt a diákot, akit fogadni szeretnének, a kitöltött jelentkezési anyag, a diák levele és a YFU jellemzése alapján. A családon keresztül ismered meg az ország hagyományait és életformáját. A fogadócsaládod biztonságot jelent, szeretetet, melegséget ad, hogy otthon érezhesd magad náluk. Ők segítik beilleszkedésedet, és egy életre szóló kapcsolat alakulhat ki közöttetek. A családi életben való részvétellel együtt jár, hogy osztozol örömeikben és gondjaikban egyaránt, részt veszel közös programjaikon és az otthoni feladatokban is – akárcsak itthon.

Az iskola

Az éves középiskolai program során egy helyi középiskolába jársz majd, így a fogadóországodban alkalmad nyílik megismerni egy más jellegű iskolarendszert. Az iskolalátogatás természetesen kötelező. Az iskolákban, ahol a YFU-s cserediákokat elhelyezzük, az oktatás az adott ország nyelvén folyik. Az országok többségében az iskolák sport- és kulturális programokat, klubokat szerveznek. Tematikus programjaink sok esetben speciális iskolai elhelyezést biztosítanak. A nyári program során nem feltétlenül jársz iskolába, ugyanakkor számos olyan programod lesz, amivel hasznosan töltheted a szünidőt.

A nyelv

A nyelvtanulásnak - az állandó nyelvi környezetnek köszönhetően - ez a formája a leghatékonyabb. A tapasztalatok alapján a diákok már rövid idő alatt társalgási szinten elsajátítják a nyelvet - akkor is, ha a kiutazás előtt nem rendelkeztek semmilyen előzetes nyelvtudással. Diákjaink többsége hazaérkezése után sikeres nyelvvizsgát tesz.

YFU-s programok

A fogadóországodban is különböző találkozókat, táborokat, fakultatív kirándulásokat szervez a helyi szervezet. Ezeken a programokon találkozhatsz a többi cserediákkal, elmesélheted élményeidet olyanoknak, akik hasonló cipőben járnak, mint Te. Az európai országokba utazó diákok a csereév végén egy nemzetközi, 4 napos táborban (Young Europeans’ Seminar, YES) is részt vesznek Németországban.

JELENTKEZZ A 2025-ös év PROGRAMJAIRA! Jelentkezési határidő:
A januártól induló programokra 2024. Augusztus 10.
AZ augusztustól induló programokra 2024. december 10.
Ha kérdésed van, többet szeretnél megtudni, írj nekünk!