Brazília

Copacabana, foci, szamba, karnevál, Krisztus szobor, őserdő, capoeira, favela
Brazília Dél-Amerika legnagyobb kiterjedésű országa. Így hát nem meglepő, hogy sokszínű éghajlat jellemzi. Az Amazonas régióban egész évben esős, Közép-Brazíliában és az északkeleti régióban a trópusi éghajlat van jelen. A déli régió hűvösebb, mint az ország többi része.

Az országról

Brazília a világ egyik legnépesebb országa, egy hatalmas etnikai és kulturális egyveleg. Úgy vélik, hogy brazilnak lenni nem egy etnikai csoporthoz való tartozást jelent, hanem életérzést. Így rengeteg hagyomány és tradíció fér meg egymás mellett. A behurcolt afrikai rabszolgák elhozták magukkal kultúrájukat, illetve a gyarmatosítók Európából hozták Brazíliába a hagyományokat. Az őslakos indiánok is ugyanolyan szerepet játszanak ebben a színes egyvelegben. A mai Brazílián nagyon érezhető ez a kavalkád.

Brazília néphagyományai közt elsősorban az összetéveszthetetlen zenés-táncos harcművészeti játék a Capoeira érdemel említést. A Capoeira Angolából származik. Természetesen sokunknak nem ez az első ami eszünkbe jut az országról, hanem a forró hangulatú karnevál, melyet a népesebb települések többségében évente megrendeznek. 

A hagyományos brazil táncok közül a szamba (samba) a leghíresebb, bár meg kell jegyezni, hogy a szamba nem csak a táncot jelenti, hanem inkább az önkifejezést és az éneket. Brazília ételei ugyanígy a világ minden tájáról behozott gasztronómiák egyvelege. A brazilok nagyon szeretik a grillhúsokat. Minden nap kerül az asztalra „Arroz com Feijao”, ami rizses babot jelent. Rengeteg féle trópusi gyümölcsük van.

 

Család és mindennapok

A braziloknak a család az szent dolog, hatalmas szerepet játszik az életükben. Általában nagy családok vannak. Sokszor a nagyszülők is a családdal laknak. Ha megtehetik, akkor csak az apa dolgozik, ő keresi a kenyeret, és az anyuka a család fontos dolgait látja el, ő van a gyerekekkel. Az időseket mindig felkarolják, segítik. Alig lehet olyat látni, hogy egy idős ember egyedül él. A brazil családok nagyon összetartók. Szeretnek nagy vacsorákat csapni, és gyakran összeül a család, hogy megbeszélje az aznapi dolgaikat.

Brazília életstílusa nagyon vidám, pörgős, optimista. A hírhedt nyomor-negyed (favela) lakói is mosolyognak, és rendkívül segítőkészek. Nem számít a pénz a boldogságukhoz.
Ahogy Brazília életstílusához hozzátartozik a zene és a tánc, úgy a foci is. Személyes tapasztalatom szerint írom, hogy a 2010-es Világbajnokságon, ha a brazilok játszottak, akkor nem voltak tanórák, munkaszünet volt, nem volt egy lélek sem az utcákon, hanem mindenki a TV-t nézte és szurkoltak.

 

Iskola

Általában egy osztályba húsz – negyven diák jár. Vannak délelőtti és délutáni tanórák. A délelőtti tanítás korábban kezdődik, mint Magyarországon: 7:00-7:20 körül. Ez azért van, hogy hamarabb fejeződik be az iskola, hogy ne a dél körüli forróságban kelljen tanulni.

A brazil iskolákban a tanár - diák viszony sokkal közvetlenebb. A tanárokat sokszor a becenevükön szólítják a diákok. Nem ritka, hogy számíthatnak a tanárokra „lelki” problémákban, olyankor leülnek és beszélgetnek velük, és megpróbál a tanár segíteni. Az iskolákban nincs akkora szigor, de mégis tisztelik a tanárokat. Az iskola fontos szerepet játszik a csereévben. Sok jó barátot szerezhetsz ott. És nyelvtudásodat ott tudod a legjobban fejleszteni.