Bulgária 830.000 Ft + 4.800 €

Napospart, rózsaolaj, Ropotamo, ciril betűk, hegyek, fordított fejrázás
Bulgária 110.000 km²-en helyezkedik el, lakosainak száma 7,4 millió. Fővárosa Sofia, ahol kb.1,3 millió ember lakik. Bulgáriában jelentős számú török, roma, orosz és örmény kisebbség él. A klíma kontinentális, télen viszonylag hideg (-10-15°C), nyáron 40°C körül is alakulhat. Van gyönyörű tengerpartja és hegyei is. Bulgáriában a hagyományos vallás a keleti ortodox kereszténység, de van egy jelentős muszlim kisebbség és egy kisebb zsidó közösség is.

Az országról

Bulgária híres a természeti szépségeiről, lélegzetelállítóan szép hegységek, sziklacsúcsok, vízesések, folyók és patakok, tavak és barlangok találhatóak itt. Az ország 25%-át erdő borítja. Bulgária nevezetességei közé tartozik a Fekete-tenger partvidéke, ahová nyáron sok helyi és turista látogat el.

Az udvariasság nálunk megszokott formáit kell betartani a bolgár kultúrában is: a szokásos köszöntés a kézfogás. Az öltözködésben az alkalmi, konzervatív ruhák viselése ajánlott, ahogy nálunk is. Ha meghívást kapunk valakinek az otthonába, illik vinni valami apró ajándékot a mi országunkból, valamint a gyerekeknek is egy kis meglepetést. A fejrázást és fejbólintást fordítva használják - ezt ők is tudják, ritkán adódnak ebből félreértések. Végső esetben a "yes"-t és a "no"-t mindenki érti, érdemes ezzel nyomatékosítani az ösztönös fejmozdulatokat. :-) 

Család és mindennapok

A legtöbb bolgár család egy-két gyermekből és szüleikből áll. A család Bulgáriában az élet fontos egysége, ezért iskola és munka után minden nap összeülnek és átbeszélik az aznapi történéseket. A szombati nap is általában a családé, amikor mindenki meglátogatja a barátait és a rokonait. A legtöbb fiatal életének része, hogy hétvégente egyszer meglátogatja nagyszüleit, és egy kávé és sütemény kíséretében elbeszélget velük. A családon belüli kapcsolatok igen szorosak, ez abban is megnyilvánul, hogy a fiatalok úgy viszonyulnak szüleikhez, mint legjobb barátaikhoz, mindent meg tudnak beszélni velük. Anyagi okokból a legtöbb családban mindkét szülő dolgozik, így a háztartás feladatait együttes erővel végzik el. A diákok iskola után gyakran sportegyesületekbe vagy más délutáni tevékenységekre járnak.

 

Iskola

A bolgár iskolarendszer jelenleg nagy változásokon megy keresztül, ami az értékeket, a szabályokat és a tanítási módszereket is érinti. Ennek célja a tanítás színvonalának emelése, illetve a nyugati igényekhez való igazítása. A bolgár iskolarendszerben a magyarhoz hasonlóan leginkább a tények és a tudásanyag elsajátítása a cél. Sok iskolában nagy hangsúlyt fektetnek az idegennyelvek tanítására, ami előnyt jelent a diákoknak a későbbi karrierjük szempontjából. De azért is érdemes nyelveket tanulni, mert a legtöbb filmet nem szinkronizálják, hanem bolgár felirattal vetítik. A legtöbb iskolában általában délelőtti és délutáni tanítási rend van, a délelőtti kb. 7.30-tól 13.30-ig, a délutáni kb. 13.30-tól 19.15-ig tart. Ez leginkább a tantermek szűkössége miatt van. Az osztályközösség nagyon fontos szerepet játszik a diákok életében, olyan, mint a második családjuk, gyakran tanítás után is együtt szerveznek programokat.

Programok ebben az országban

Korhatár
Indulás
Hazautazás
Programdíj (mit tartalmaz?)
 • Éves program

  Korhatár: 2004.08.30. - 2007.07.31.
  Indulás:
  Hazautazás:
  Programdíj: 830.000 Ft + 4800 €
  Az országban "Négy évszak" tematikus program is elérhető.
  Ahogyan a neve is sugallja ez a program a természetjárókat célozza meg. Magába foglal rengeteg szabadban űzhető tevékenységet, mint például hegymászást, síelést, siklóernyőzést, korcsolyázást, barlangászatot… A programok évről évre változnak. A YFU mindig az adott évszaknak legmegfelelőbb tevékenységet választja ki. Minden hónapban egy alkalommal, általában hétvégenként és iskolai szünetek alkalmával kerülnek megrendezésre az expedíciók, melyek a kb. 20 napot tesznek ki a csereévből.