Azerbajdzsán

"a fejlődő Dubaj", sziklarajzok, Kaukázus, sült padlizsán, Kaszpi-tenger, Selyemút, mugam
Azerbajdzsán kultúrája és történelme évszázadokra nyúlik vissza, népének életmódja pedig a különböző civilizációk hagyományainak és szertartásainak egyedi és harmonikus kombinációja. Az ország egyike az emberiség legősibb színterének, mint ahogy azt már a neve is mutatja. Évezredekkel ezelőtt, az itt élő népesség főképp tűzimádó volt, nyelvükön az "Azer" szó jelenti a tüzet. Törökül ugyanez a szó pedig a "tűz őrzőjét" jelenti, míg az Azerbajdzsán név egy ősi török klán neve volt, akik itt éltek. Az ország kultúrája nagyon sokszínű. Filozófusok, tudósok és költők, illetve a mugam, az ország nemzeti zenéjének is otthona. Meg kell említeni még a szőnyegszövést is, mely méltán híres a különböző színek és minták kavalkádjának köszönhetően. 

Az országról

 

A Kaukázus égbeszökő főgerincétől a Kaszpi-tenger kiépítetlen, homokos partjaiig 7 különböző éghajlat található a hazánkéval nagyjából megegyező területen. A szubtrópusi erdőktől – a sivatagos hegyekig, a teaültetvényektől a jégmezőkig – Azerbajdzsán meglepően változatos tájakkal és turisztikai kincsekkel rendelkezik. Fővárosa az 1900-as évek elején „amerikai tempóban” növekedő olajközpont – napjainkban ismét a világ egyik leggyorsabban fejlődő metropolisza. A középkori karavánszerájok és ultramodern felhőkarcolók harmóniában férnek meg egymás mellett. 

 

Család és mindennapok

A család az azeri társadalom alapja és motorja. Mind a mai napig a nagy családok vannak többségben az országban, amik több száz családtagot számlálnak. A nagycsaládi összejövetelek fantasztikus hangulatban telnek. Ezzel szemben állnak a modern kiscsaládok, ahol a rokonság száma meg sem közelíti a az előbb említ

ett számot. Nagyon fontos az összetartás, egymás segítése, illetve a szabályok és a személyes tér tiszteletben tartása.  A fontosabb szabályok közé tartoznak a következők:

  • A házba lépés előtt le kell venni a cipőt.
  • A pontosság nem meghatározó. 30 perc késés még nem számít illetlenségnek.
  • Fontos, hogy mindenkinek kézfogással és puszival köszönjünk, és senkit se felejtsünk ki! Salaam-mal köszönnek, ami szó szerinti fordítással "békét" jelent, de nagyjából "szia"-nak felel meg.
  • Figyelni kell arra, hogy csak a jobb kezünket használjuk evésre, és csak jobb kézzel adjunk át dolgokat egymásnak étkezés közben.

 

Iskola

Az oktatási rendszer hasonló a miénkhez, csak kisebb különbségeket lehet felfedezni. Az általános iskolai képzés 9 évig tart. A középiskolai képzés elvégzéshez két út vezet a diákoknak: vagy általános tudást adó gimnáziumba jelentkeznek, vagy specializációra és gyakorlatra koncentráló technikumba. Természetesen Azerbajdzsánban is vannak állami- és magániskolák. Az oktatási módszerek értelem szerint különböznek a két különböző típusú gimnáziumban, azonban  a tananyag megegyezik.